Harmonogram Światowego Dnia Mięsa – World Meat Day 29 października 2024
Hotel Novotel Warszawa Centrum
Otwarcie
09:00 – 09:05
Otwarcie przez prowadzącą Aleksandrę Ptak-Iglewską
09:05 – 09:10
Powitanie przez Jacka Strzeleckiego, Prezesa Zarządu Związku POLSKIE MIĘSO
09:15 – 09:25
Wystąpienie Czesława Siekierskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
09:25 – 09:35
Wystąpienie Sun Linjiang, Ambasadora Nadzwyczajnego i Pełnomocnego Chińskiej Republiki Ludowej w Rzeczypospolitej Polskiej
Jak wyżywić 10 mld ludzi?
09:40 – 10:40
Dokąd zmierza rynek mięsa, czyli co gryzie rynek mięsa?
Czesław Siekierski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Aleksander Dargiewicz Prezes Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
Dariusz Goszczyński Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej
Tomasz Parzybut Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
Wiesław Różański Prezes Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI
Magdalena Osińska Prezes Polskiego Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Jacek Klimza Dyrektor Działu Prawnego, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Relacja Ukraina - Świat
10:45 – 11:45
Ukraiński plan dla 600 mln ludzi
Grzegorz Brodziak Prezes Zarządu Goodvalley Agro S.A.
Stefan Chrzanowski Dyrektor Związku Pracodawców pod nazwą Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „POLDRÓB”
Siarhei Horlach Współzałożyciel grupy agrobiznesowej „Pan Kurczak” w obwodzie wołyńskim, Ukraina. Prezes „Capital Trade” w Warszawie
Sławomir Szymusiak Dyrektor Generalny Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej
Grzegorz Marek Prezes Zarządu Imex Poland Sp. z o.o.
Przerwa kawowa
11:45 – 12:00
Chiny, czyli wyzwanie
12:00 – 13:10
Jedwabny Szlak handlu mięsem pomiędzy Europą Środkową a Chinami w ramach Agrohubu
Xu Xiaofeng Minister-Radca, Wydział Gospodarki i Handlu w Ambasadzie Chińskiej Republiki Ludowej w Rzeczypospolitej Polskiej
Han Baohua Przedstawiciel miasta Ningbo (Chiny) do spraw realizacji koncepcji agrohubu po stronie chińskiej
Michał Bielewicz Specjalista od eksportu żywności do Chin (Szanghaj)
Weronika Gryglaszewska Specjalistka od rejestracji firm rolno-spożywczych w chińskim systemie celnym CIFER
Janusz Piechociński Prezes Izby Przemysłowo-Handlowej Polska Azja
Mariusz RukatPełnomocnik marszałka województwa mazowieckiego ds. gospodarczych i energii
Tomasz Szulc Członek Zarządu – Dyrektor Handlowy P.D. Drobex Sp. z o.o.
Podpisanie Deklaracji
13:20 – 14:00
Podpisanie Deklaracji o Ukonstytuowaniu Światowego Dnia Mięsa
- Wystąpienie Jacka Strzeleckiego, Prezesa Związku POLSKIE MIĘSO.
- Podpisanie Deklaracji o Ukonstytuowaniu Światowego Dnia Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli polskich i zagranicznych organizacji branżowych oraz innych zaproszonych gości.
13:40 – 14:00
Konferencja Prasowa z udziałem sygnatariuszy Deklaracji
Przerwa obiadowa
14:00 – 15:00
Innowacje
15:00 – 16:15
A.I., czyli zmiana przemysłu mięsnego na dobre
Jamila Gordon Prezes i założycielka Lumachain
Adrian Piotrowski Dyrektor Zarządzający OSI Poland Foodworks Sp. z o.o.
Patrycja Skiba Dyrektor Działu Zakupów, Zakłady Mięsne Skiba S.A.
Sam Tinsley Wiceprezes Lumachain, Region Europy Środkowo-Wschodniej oraz Azji i Pacyfiku
Przyszłość
16:20 – 17:20
Co nastąpi po Zielonym Ładzie? Zalecenia na lata 2024-2029
Prof. Stefan Schepers Dyrektor Wykonawczy High Level Groups
Stephen Connally Menedżer Grupy ds. Zrównoważonego Rozwoju ABP
Karsten Maier Sekretarz Generalny UECBV
Andrzej JaworskiIzba Gospodarczo-HandlowaŁukasz Dominiak Dyrektor ds. Public i Government Relations, Animex Foods
prof. Monika Michalczuk Instytut Nauk o Zwierzętach Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Zakończenie
17:20 – 17:30
Podsumowanie przez Jacka Strzeleckiego, Prezesa Zarządu Związku POLSKIE MIĘSO
17:30 – 17:35
Zakończenie przez prowadzącą Aleksandrę Ptak-Iglewską