Harmonogram Światowego Dnia Mięsa – World Meat Day 29 października 2024

Hotel Novotel Warszawa Centrum

Otwarcie

09:00 – 09:05
Otwarcie przez prowadzącą Aleksandrę Ptak-Iglewską

09:05 – 09:10
Powitanie przez Jacka Strzeleckiego, Prezesa Zarządu Związku POLSKIE MIĘSO

09:15 – 09:25
Wystąpienie Czesława Siekierskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

09:25 – 09:35
Wystąpienie Sun Linjiang, Ambasadora Nadzwyczajnego i Pełnomocnego Chińskiej Republiki Ludowej w Rzeczypospolitej Polskiej

Jak wyżywić 10 mld ludzi?

09:40 – 10:40
Dokąd zmierza rynek mięsa, czyli co gryzie rynek mięsa?

Czesław Siekierski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Aleksander Dargiewicz Prezes Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
Dariusz Goszczyński Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej
Tomasz Parzybut Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
Wiesław Różański Prezes Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI
Magdalena Osińska Prezes Polskiego Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Jacek Klimza Dyrektor Działu Prawnego, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

Relacja Ukraina - Świat


10:45 – 11:45
Ukraiński plan dla 600 mln ludzi

Grzegorz Brodziak Prezes Zarządu Goodvalley Agro S.A.
Stefan Chrzanowski Dyrektor Związku Pracodawców pod nazwą Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „POLDRÓB”
Siarhei Horlach Współzałożyciel grupy agrobiznesowej „Pan Kurczak” w obwodzie wołyńskim, Ukraina. Prezes „Capital Trade” w Warszawie
Sławomir Szymusiak Dyrektor Generalny Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej
Grzegorz Marek Prezes Zarządu Imex Poland Sp. z o.o.

Przerwa kawowa

11:45 – 12:00

Chiny, czyli wyzwanie

12:00 – 13:10
Jedwabny Szlak handlu mięsem pomiędzy Europą Środkową a Chinami w ramach Agrohubu

Xu Xiaofeng Minister-Radca, Wydział Gospodarki i Handlu w Ambasadzie Chińskiej Republiki Ludowej w Rzeczypospolitej Polskiej
Han Baohua Przedstawiciel miasta Ningbo (Chiny) do spraw realizacji koncepcji agrohubu po stronie chińskiej
Michał Bielewicz Specjalista od eksportu żywności do Chin (Szanghaj)
Weronika Gryglaszewska Specjalistka od rejestracji firm rolno-spożywczych w chińskim systemie celnym CIFER
Janusz Piechociński Prezes Izby Przemysłowo-Handlowej Polska Azja
Mariusz RukatPełnomocnik marszałka województwa mazowieckiego ds. gospodarczych i energii
Tomasz Szulc Członek Zarządu – Dyrektor Handlowy P.D. Drobex Sp. z o.o.

Podpisanie Deklaracji

13:20 – 14:00
Podpisanie Deklaracji o Ukonstytuowaniu Światowego Dnia Mięsa

  • Wystąpienie Jacka Strzeleckiego, Prezesa Związku POLSKIE MIĘSO.
  • Podpisanie Deklaracji o Ukonstytuowaniu Światowego Dnia Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli polskich i zagranicznych organizacji branżowych oraz innych zaproszonych gości.

13:40 – 14:00
Konferencja Prasowa z udziałem sygnatariuszy Deklaracji

Przerwa obiadowa

14:00 – 15:00

Innowacje

15:00 – 16:15
A.I., czyli zmiana przemysłu mięsnego na dobre

Jamila Gordon Prezes i założycielka Lumachain
Adrian Piotrowski Dyrektor Zarządzający OSI Poland Foodworks Sp. z o.o.
Patrycja Skiba Dyrektor Działu Zakupów, Zakłady Mięsne Skiba S.A.
Sam Tinsley Wiceprezes Lumachain, Region Europy Środkowo-Wschodniej oraz Azji i Pacyfiku

Przyszłość

16:20 – 17:20
Co nastąpi po Zielonym Ładzie? Zalecenia na lata 2024-2029

Prof. Stefan Schepers Dyrektor Wykonawczy High Level Groups
Stephen Connally Menedżer Grupy ds. Zrównoważonego Rozwoju ABP
Karsten Maier Sekretarz Generalny UECBV
Andrzej JaworskiIzba Gospodarczo-HandlowaŁukasz Dominiak Dyrektor ds. Public i Government Relations, Animex Foods
prof. Monika Michalczuk Instytut Nauk o Zwierzętach Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Zakończenie

17:20 – 17:30
Podsumowanie przez Jacka Strzeleckiego, Prezesa Zarządu Związku POLSKIE MIĘSO

17:30 – 17:35
Zakończenie przez prowadzącą Aleksandrę Ptak-Iglewską